Absolutně dokonalý knedlík

"hrnečkové knedlíky"

I sebelepší pečínku dokáže pokazit špatně připravený knedlík, proto připomínám recept na absolutně dokonalý knedlík, se kterým si musí poradit úplně každý. Zázrak nese jméno hrnečkový knedlík. V tomto případě není potřeba pronikat do tajů kvasnic a příprav kvásku. Není nutno obávat se procesu kynutí, hledat na knedlíkové šišky ten největší hrnec a vůbec není třeba mít z něčeho strach. Hrnečkové knedlíky umí přesvědčit o tom, že není potřeba kazit domácí pečínku knedlíkovým polotovarem jen proto, že si  prostě knedlík sami doma udělat neumíme. Od této chvíle si s tímto receptem můžete KNEDLÍKY nachystat  kdy si vzpomenete. Jako bonus jsem připravila recept na „singl“ knedlíky.

"hrnečkové knedlíky"

Hrnečkové knedlíky

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 4 hrnky pokrájených rohlíků, což je cca 5 ks
  • 4 vejce
  • sůl, cca 1 rovná čajová lžička
  • petrželka
  • máslo na vymazání hrnečků
Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je mírně zaschnout. Vhodné je nakrájet večer, připravovat druhý den. Mouku smícháme s mlékem a žloutky, sekanou petrželkou a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky, zlehka zapracujeme bílkový sníh a naplníme tímto knedlíkovým těstem připravené hrnečky. Ty by měly být rovného tvaru a dobře vymazané máslem. Naplníme je do 2/3 a vložíme do hrnce s vodou. Vody by mělo být asi tak do poloviny výšky hrnečku, ne víc!. Počkáme až se voda začne vařit a potom hrnec přikryjeme pokličkou. Vaříme bezmála 30 minut. Nevaříme zprudka, voda se má držet na bodu varu, ale poklice nadskakovat zrovna nemusí. Záleží na velikosti hrnečků, ale podle mých zkušeností je  při použití čtvrtlitrového hrnku knedlík hotov za rovných 27 minut. Hrnec odstavíme mimo plotnu a necháme ještě  cca 3 minutky stát v hrnci (knedlíky jdou potom lépe vyklopit). Nožem lehce objedeme po celém obvodu uvařeného knedlíčku a snadno ho vyloupneme z hrnku ven. Když dobře vymažeme máslem, nemáme s tím nejmenší problém. Potom krájíme klasickým způsobem na plátky (režnou nití, nožem, kráječem).
 
"svíčková na smetaně s knedlíkem"
 
Tyto knedlíky zvládne každý a jsou opravdu luxusní pochoutkou ke všem omáčkám, pečínkám i klasickým českým dobrotám. Úžasně voní po másle a petrželka dělá působivou strukturu celého knedlíkového těsta. Ostatně některé rohlíkové kostičky lze předem osmažit na másle. Vaší fantazii se meze nekladou, ale knedlík by měl zůstat knedlíkem. Při vymazávání hrnečků máslem zkuste kousek másla rozehřát v kastrůlku a rozehřátým máslem vylijte  jeden hrneček po druhém. Takové vymazání je rychlé a účinné.
 
 
"české knedlíky"

Recept na knedlíky pro jednoho

Možná někomu přišlo na mysl, co by asi tak dělal s tolika knedlíky, když je na konzumaci sám? Určitě bych věděla co s načatým knedlíkem, protože dobře připravené  knedlíky s vajíčkem nejsou vůbec k zahození, ale …. připravila jsem recept na hrnečkové knedíky pro jednoho. I „singl“ knedlík má v dnešní době své místo :-)
  • 1 dl mléka
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • 1 lžíce másla na vymazání hrnečku
  • 1 dl hrubé mouky
  • sůl
Příprava je identická, jako v předešlém receptu. Může se stát, že ve chvíli, kdy dostanete chuť na knedlíky nebude doma vůbec žádný rohlík. Sáhněte po toastovém chlebu. Mám vyzkoušeno, že 4 plátky odpovídají doporučené dávce pečiva v receptu. Můžete použít i tmavý toastový chléb. Z ingrediencí na knedlíky pro jendoho si vykouzlíte cca 12 plátků pěkných knedlíků, tzn. že se o ně můžete s někým podělit a všichni budou mít dost :-)
 
 
Knedlíková rada, která nemusí být k zahození
  • absolutní základ pro podařený výsledek  = všechny ingredience na přípravu knedlíkového těsta musí mít pokojovou teplotu. Tzn. vše si připravíme na pracovní desku o trochu dříve než se pustíme do práce.
O klasickém českém knedíku zase někdy příště :-) Doufám, že jsem těm, co si ještě nikdy knedlík ve své kuchyni nezkusili, dodala trochu odvahy ověřit si své knedlíkové schopnosti ;) Přeji všem, ať ten Váš knedlík z hrnečku na talíř ladně vyskočí a vykouzlí nezapomenutelný dojem. Potom se velmi snadno ubytuje v knedlíkové hitparádě vašeho domácího repertoáru. I když se to někomu nelíbí, knedlík je základ české kuchyně. Ať už je to kynutý houskový, karlovarský, ubrouskový, bramborový nebo hrnečkový. Do českého talíře patří bez ohledu na to, že se dopustíme dietní chyby.
 
"svíčková na smetaně s knedlíkem"
 
Příjemnou změnou mohou být Vídeňské houskové knedlíky. O českém knedlíku jsem se daleko víc rozepsala v knize Rande s gurmánkou v české kuchyni. Tam najdete rovnou celé „knedlíkové desatero.“ Jaké knedlíky jsou u vás doma nejoblíbenější? U nás jednoznačně vedou hrnečkové. Udělala jsem si flám po svém fotoarchivu a zjistila, že je dělám ke kančímu se šípkovou omáčkou i ke svíčkové na smetaně. U nás doma patří hrnečkové knedlíky bez debat ke stálicím a okupují horní příčku knedlíkové hitparády.