
Bezinkový likér
Bezinkový likér s rumem - kudy teče,tudy léčí
Postup přípravy receptu
Bezinky dáme do vody a vaříme čtvrt hodiny. Přecedíme.
Do šťávy přidáme cukr a vaříme 5 minut, přidáme celou vanilku a vaříme 3 minuty, nakonec přidáme silný vývar zrnkové kávy, šťávu zakryjeme a necháme vychladnout.
Do studené bezinkové šťávy pak přilijeme rum.
Bezinkový likér s rumem podáváme kdykoli je chuť.
3 lžíce káva, 1|2 l rum ,1 ks vanilka, 1 kg cukr, 2 l bezinky, 1 l voda
Bezinkový likér
2 l vylisované bezinkové šťávy
1 kg cukru
½ l rumu
1 citron
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
0,5 dcl přefiltrované kávy
Vylisovanou bezovou šťávu nalijeme do většího hrnce a přivedeme k varu, vsypeme do ni cukr krystal, promícháme a vaříme 15 minut. Štávu slejeme do demižonu, přilijeme rum, šťávu z jednoho citronu, lžičku skořice, vanilkový cukr a kávu. Pořádně promícháme a uschováme v chladu, kde necháme likér ležet alespoň 6 týdnů. Čím déle, tím lépe.
Bezinkový likér
Vyrobíme ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu.
Povaříme je 20 minut v litru vody, přecedíme a přidáme 1 kg cukru.
Opět povaříme 20 minut, přidáme balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříme ještě asi 5 minut a necháme vystydnout.
Pak do šťávy přilijeme 0,5 l rumu nebo vodky a stáčíme do láhví, které uchováváme v temnu a v chladu.
Likér je velice dobrý, užíváme jednu štamprličku denně.