Jahodový sirup


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kila jahod, 5 dkg kyseliny citronové, cukr, Petol nebo jiný konzerv. přípravek

POSTUP PŘÍPRAVY

Dáme převařit 2 litry vody, kterou potom vychladlou nalejeme na 2 kila rozmačkaných jahod, přidáme kyselinu citronovou - zamícháme. Necháme 24 hodin stát v chladnu. Potom dáme masu překapat přes řidkou tkaninu (utěrka, plína). Kolik váží překapaná šťáva, tolik přidáme cukru - mícháme až do úplného rozpuštění. Samozřejmě nemícháme pořád a v kuse:-). Jak se cukr rozpustí odebereme trochu sirupu do kastrolku nebo misky a přisypeme konzervační přípravek, který zamícháme a necháme zcela rozpustit. Potom nalijeme vše do celkového sirupu. Nalejeme do lahví, zazátkujeme a uložíme do chladna.
Nalejeme do lahví, zazátkujeme a uložíme do chladna.
Nebo můžeme místo konzervačního přípravku sirup zavařit. Vypláchneme láhve alkoholem, nalejeme sirup, dáme špunty, které neutahujeme. Zavařujeme 20 minut na 180°C. Jakmile vytáhneme láhve ze zavařovacího hrnce, špunty pevně utáhneme.
Tento sirup se dá dělat i z malin, meruněk, rybízu, višní aj.