
Šípková šťáva
Šípková šťáva do vody
Šípek zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím, působí jako skvělý životabudič při jarních únavách nebo chřipce. Plody jsou mírně močopudné, což pročišťuje organismus, používá se tedy k léčbě močového ústrojí, ledvin. Je vhodný i při bolesti v krku, průduškových potížích. Pít ho ale můžete i jen tak, jako preventivní všelék plný vitaminu C. A jak si ho udělat? Zkuste to podle nás!
Co potřebujete:
• 1 kg dobře vyzrálých šípků – nesmí být přemrzlé
• 2 litry vody
• 1 a půl kilogramu krystalového cukru (můžete dát i jen kilo, záleží podle vaší chuti)
• 1 kyselina citronová
Šípky zbavte chlupatých konců. Rozmixujte v robotu a zalijte 2 litry vody. Nechte chvíli louhovat. Směs potom nalijte do hrnce a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Potom vodu přeceďte přes síto. Pokud se chcete zbavit všech chloupků a zrníček, přeceďte vodu ještě přes plátno nebo utěrku.

Přefiltrovanou vodu zahřejte na 70 stupňů a za stálého míchání do ní postupně přidávejte cukr, dokud se úplně nerozpustí. Dochutit ho můžete ještě citrónovou šťávou. Horkou tekutinu nalijte do sklenice a zatřeste s nimi nahoru a dolů. Šťávu nechejte vychladnout a sirup je na světě. Doporučuje se na povrch sklenice nalít ještě lžičku alkoholu. To už ale nemusíte. Skladujte na chladném místě.