Harissa

Omáčka Harissa:

Známá zejména v severní Africe a obzvláště Tunisu. Je známá především použitím kmínu a tím, že se vyrábí ze sušených chilli.

1 hrnek sušených červených chilli 
2 čajové lžičky soli
10 stroužků česneku
2 čajové lžičky drceného kmínu
3 lžíce citronové šťávy

Sušené chilli dáme do malého hrnce a zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Nasledně necháme asi hodinu stát, slijeme vodu a chilli dáme do mixéru spolu se solí, česnekem a kmínem. Rozmixujeme a přidáme citronovou šťávu. Omáčku dáme do sterilizované sklenice a skladujeme v lednici. Před použitím protřepeme.

 


Harissa

3 kg červených paprik
feferonky, nebo čili papričky(podle toho jak máte rádi ostré)
4 palice česneku
40 g soli
40 g cukru
150 g oleje
150 ml octa
1 menší rajčatový protlak

Postup přípravy:
Papriky, feferonky a česnek umeleme.
Ke směsi přidáme ostatní suroviny a zamícháme.
Krátce povaříme a sterilujeme ve sklenicích 20 minut nebo ihned používáme