![](https://368f3cac19.cbaul-cdnwnd.com/59acf7eed6102660c911e02fd41736f8/200000002-6720d681b2/200000002.jpg?ph=368f3cac19)
Chili Con Carne
Chilli Con Carne patří mezi nejznámější mexiké jídlo jehož základem jsou fazolky, rajčata a samozřejmě hovězí maso. Chilli con carne není nijak zvlášť náročné na přípravu a i méně zkušený kuchtík se může tešit na velmi lahodnou a pikantní pochoutku.
Suroviny na přípravu Chilli Con Carne:
- 600 g mletého předního hovězího masa 450g konzervovaných rajčat, chilli koření dle chuti, doporučujeme Habanero mleté koření
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 čerstvou červenou papriku
- 1 lžičku sladké papriky
- 2 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku sušené dobromysli (oregána)
- 1 plechovku fazolí ve slaném nálevu
- 1/2 lžičky římského kmínu (nebo klasického)
- 1 malou plechovku kukuřice
- Pálíto omáčku dle chuti
- sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy Chilli Con Carne
V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s česnekem. Když cibule zesklovatí, shrneme ji ke kraji hrnce a uprostřed osmažíme dohněda mleté maso, hrudky neustále rozmělňujeme. Poté přidáme zbytek zeleniny a lehce osmahneme, poté přidáme mleté chilli a Pálíto, rajčatový protlak, oregáno a římský kmín nakonec směs osolíme. Vše lehce promícháme. Následně přidáme kukuřici a rajčata, podle zvyku a konzistence můžeme přílít i šálek vody. Pokrm dusíme pod pokličkou na mírném ohni minimálně hodinu. Ke konci dušení slijeme nálev z fazolí, omyjeme je v cedníku pod tekoucí vodou a přidáme je k masu. Nejlepší je namočit fazole den předem a uvařit si je čerstvé. Nakonec Chilli Con Carne opepříme čerstvě mletým pepřem.
Chilli con carne můžeme podávat s pečivem, tortillou, nachos nebo rýží.