Chili Con Carne

 

Chilli Con Carne  patří mezi nejznámější mexiké jídlo jehož základem jsou fazolky, rajčata a samozřejmě hovězí maso. Chilli con carne není nijak zvlášť náročné na přípravu a  i méně zkušený kuchtík se může tešit na velmi lahodnou a pikantní pochoutku.

 

Suroviny na přípravu Chilli Con Carne:Chilli Con Carne

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 čerstvou červenou papriku
  • 1 lžičku sladké papriky
  • 2 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku sušené dobromysli (oregána)
  • 1 plechovku fazolí ve slaném nálevu
  • 1/2 lžičky římského kmínu (nebo klasického)
  • 1 malou plechovku kukuřice
  • Pálíto omáčku dle chuti
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy Chilli Con Carne

V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s česnekem. Když cibule zesklovatí, shrneme ji ke kraji hrnce a uprostřed osmažíme dohněda mleté maso, hrudky neustále rozmělňujeme. Poté přidáme zbytek zeleniny a lehce osmahneme, poté přidáme mleté chilliPálíto, rajčatový protlak, oregáno a římský kmín nakonec směs osolíme. Vše lehce promícháme. Následně přidáme kukuřici a rajčata, podle zvyku a konzistence můžeme přílít i šálek vody. Pokrm dusíme pod pokličkou na mírném ohni minimálně hodinu. Ke konci dušení slijeme nálev z fazolí, omyjeme je v cedníku pod tekoucí vodou a přidáme je k masu. Nejlepší je namočit fazole den předem a uvařit si je čerstvé. Nakonec Chilli Con Carne opepříme čerstvě mletým pepřem.

Chilli con carne můžeme podávat s pečivem, tortillou, nachos nebo rýží.