Recept na plněné tortily mexickou směsí
Suroviny na přípravu mexické směsi:
- 0,5 kg kuřecího masa
- 1 rajčatová šťáva nebo protlak
- 4 rajčata
- 2 polévkové lžíce kečupu
- 2 větší papriky
- bílé zelí
- mrkev
- 2 cibule
- 1 pórek
- 5 středních chilli papriček nebo sušené chilli
- 0,5 kg fazolí - nejlépe uvařit čerstvé
- chilli koření dle vlastní odvahy
- sterilovaná kukuřice
- česnek, dle chuti
- pepř
- oregáno
- bazalka
- olej
- sůl
- solamyl
Postup přípravy plněné tortilly mexickou směsí
Pokud používáme čerstvě vařené fazolky, namočíme si je den předem, aby byly rychleji uvařené.
Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, přidáme (dle chuti) pálivou papriku, olej a trochu solamylu. Necháme uležet nejlépe přes noc. Druhý den na rozpálené pánvi s trochou oleje zprudka opečeme a po dopečení maso odstavíme. Na zbylém tuku na pánvi orestujeme zprvu pokrájené zelí, mrkev, až zelenina lehce změkne přidáme rajčata, papriku, cibuli, pórek, česnek a necháme dusit, podléváme vodou. Když je zelenina téměř měkká, přidáme rajčatovou šťávu nebo protlak, 2 lžíce kečupu, vařené fazole, sterilovanou kukuřici. Opepříme, osolíme dle chuti a přidáme koření. Lehce provaříme. Směs by měla být hustší, aby nám nevytékala z tortily.
Recept na domáci tortily
Suroviny na přípravu domácích tortil:
- 125 ml vlažné vody
- 50g sádla
- 1 lžička soli
- 2 hrnky hladké mouky
Další recept:
- 8 lžic vlažné vody
- 1,5 lžičky soli
- 4 lžíce oleje
- 275g hladké mouky
Postup připravy domácích tortil:
Těsto nemusí kynout, proto po umíchání těsto vyndáme a vyválíme tenké tortily. Pečeme nasucho, rychle po obou stranách na pánvi. Pak je buď ihned plníme, nebo je zabalíme do neprodyšného obalu, aby nám netvrdly.