Bezinková šťáva
BEZINKOVÁ ŠŤÁVA : Cca 17 stopek bezinek (plodů), 2,5 l vody, 0,5kg hnědého cukru, 0,5 l vodky (lepší je slivovice 55%), z tohoto množství surovin se připraví cca 3,5 l šťávy.
Postup : 1) Do smaltovaného hrnce (5L) se odstopkují bezové kuličky, bezinky propláchneme vodou.
2) Bezinky zalijeme vodou a dáme na sporák.
3) Vaříme na mírném ohni 10 minut.
4) Po uvaření vybereme bezinky a vyhodíme je.
5) Necháme cca 45 minut vychladnout.
6) Rozpustíme cukr a přidáme vodku (slivovici).
7) Šťávu slijeme přes cedník do sklenic a uložíme do lednice.
Použití : Na krvetvorbu, pročištění cév, na kloubní a žaludeční problémy, nervové obtíže
Dávkování : 1 Polev.lžíce do čaje nebo vody
Dodatek : Recept je podle L. Kloudy a je velmi jednoduchý. Skladovatelnost šťávy je max. 1 rok.
Skvělá prevence a šťávu mohou užívat i větší děti.