![](https://368f3cac19.cbaul-cdnwnd.com/59acf7eed6102660c911e02fd41736f8/200000002-6720d681b2/200000002.jpg?ph=368f3cac19)
Maminčin švestkový
Suroviny
- 80g hera
- 80g cukr krupice
- 2 žloutky
- 500g hladká mouka
- 30g droždí
- 300ml mléko
- špetka soli
- Drobenka:
- 100g hera
- 80g cukr krupice
- 160g hrubá mouka
- Nápln:
- čerstvé/nebo kompotované švestky
Postup prípravy
Krok 1
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout.
Krok 2
Do mísy dáme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátou heru, sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut
Krok 3
Vykynuté těsto dáme na herou vymazaný a vysypaný plech a, těsto roztlačíme na celou plochu.
Krok 4
Pokud se nám lepí těsto na prsty, namočíme si je do studené vody.
Krok 5
Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou.
Krok 6
Švestkový koláč necháme krátce kynout.
Krok 7
Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut.
Krok 8
Upečený koláč pocukrujeme.