Maminčin švestkový

Suroviny

  • 80g hera
  • 80g cukr krupice
  • 2 žloutky
  • 500g hladká mouka
  • 30g droždí
  • 300ml mléko
  • špetka soli
  • Drobenka:
  • 100g hera
  • 80g cukr krupice
  • 160g hrubá mouka
  • Nápln:
  • čerstvé/nebo kompotované švestky

Postup prípravy

Krok 1

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a necháme vykynout.

Krok 2

Do mísy dáme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátou heru, sůl a vypracujeme řidší těsto, které necháme asi 20 minut

Krok 3

Vykynuté těsto dáme na herou vymazaný a vysypaný plech a, těsto roztlačíme na celou plochu.

Krok 4

Pokud se nám lepí těsto na prsty, namočíme si je do studené vody.

Krok 5

Hustě poklademe švestkami a posypeme drobenkou.

Krok 6

Švestkový koláč necháme krátce kynout.

Krok 7

Pak švestkový koláč s drobenkou vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut.

Krok 8

Upečený koláč pocukrujeme.