Meruňky s vanilkou

nachystejte si.
 
meruňky
 
na nálev:
 
500 g hnědého cukru
1 l vody
vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
 
Oprané a rozříznuté meruňky napěchujte do sklenic a zalijte nálevem. Na ten jednoduše svaříte vodu s cukrem a vanilkovým luskem. Lusk poté vyjměte, nechte uschnout a použijte třeba k výrobě domácího vanilkového cukru.
Meruňky zalijte horkým nálevem a sterilujte 10 minut při 85 °C.
 
Pokud chcete, aby byl kompot opravdu voňavý a dobrý, dejte na dno každé sklenice jedno až dvě meruňkové pecky. Meruňková jádra ale nejezte, nejen, že jsou hořká, ale obsahují také amygdalin, který je sice v malém množství léčivý (prý pomáhá proti rakovině), ale ve větším množství (maximální povolená dávka je deset čerstvých! meruňkových jader) je jedovatý.


Tvorba webových stránek zdarma Webnode