![](https://368f3cac19.cbaul-cdnwnd.com/59acf7eed6102660c911e02fd41736f8/200000002-6720d681b2/200000002.jpg?ph=368f3cac19)
Meruňkový likér
Meruňkový likér 1
Suroviny a postup:
1 kg meruněk rozmačkat, zalít 1 l vodky, 1 dl brandy, 5 cl rumu a 500 ml vody a nechat 14dnů macerovat. Vylisovat, přidat 500 ml cukrového sirupu a po promíchání nechat usadit a zfiltrovat. Cukrový sirup vyrobíš rozpuštěním 1 kg cukru v 450 ml vody a 15 min. vařit.
Meruňkový likér 2
Suroviny na cca 0,6 l hotového likéru:
0,5 l 40% vodky, 130 g cukru, kousek skořice, 5 hřebíčků, 0,1 l vody
Do lahve od okurek nalijeme nejprve vodku. Přidáme 10 g cukru, skořici, hřebíčky a vypeckované meruňky nakrájené na kostičky. Musí jich být tolik, aby byly všechny bezpodmínečně ponořené. Taktéž meruňky musíme nasypat do lahve průběžně, jak je krájíme. Likér by potom měl hnědou barvu.
Lahev necháme při pokojové teplotě stát asi tak dva týdny. Potom všechno scedíme a necháme ještě překapat přes jemné plátno. Mezitím si povaříme v 1 dl vody 120 g cukru. Po vychladnutí přilijeme do přecezeného likéru. Tímto je likér hotový a můžeme jej nalít do lahví a zazátkovat. Je potřeba likér nechat tak měsíc ještě dozrát.
Meruňkový 3
Suroviny:
500 g meruněk (zralých až přezrálých), 5 dl přírodního vína, 5 dl konzumního lihu, 800 g cukru krystal, 4 dl vody, kousek celé skořice, 2 hřebíčky.
Postup:
Vypeckované meruňky rozmačkáme nebo rozmixujeme, přilijeme víno a jednu sklenku lihu. Přidáme koření, přikryjeme a necháme stát v ledničce do druhého dne. Pak svaříme vodu s cukrem a nalijeme na meruňky. Když celá směs vychladne přecedíme likér přes pláténko, přidáme zbývající líh, opět zamícháme, nalijeme do láhví se šroubovacím uzávěrem a pak třeba v zimě nabízíme po sklence dobrým přátelům.