![](https://368f3cac19.cbaul-cdnwnd.com/59acf7eed6102660c911e02fd41736f8/200000002-6720d681b2/200000002.jpg?ph=368f3cac19)
Vaječný s vanilkou
Domácí vaječný koňak s pravou vanilkou
Na 2l láhve vaječné dobroty budete potřebovat 2 kondenzované mléka slazené, 2 kondenzovaná mléka neslazená, 200g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 6 žloutků, 0,5l rumu.
Nejprve si připravte láhve, do kterých nalijete hotový vaječný koňak. Pokud zvolíte ozdobné láhve s čistou linií, může být vaječný koňak skvělým dárkem pro Vaše blízké.
Ve vodní lázni vyšlehejte do pěny žloutky s moučkovým cukrem. Poté vyšlehanou směs přelijte do větší misky. Přidejte kondenzovaná mléka slazená a neslazená. Následně přilijte rum. Vezměte si vanilkový lusk, rozřízněte ho a seškrabaný vnitřek dejte k ostatním ingrediencím do misky. Vše pečlivě promíchejte. Zbytek vanilkového lusku by byla škoda vyhazovat. Můžete ho zapíchnout do moučkového cukru. Cukr tak bude příjemně provoněný a připravený na pečení domácího cukroví.
Promíchanou směs přelijte do připravených, vymytých lahví. Poté dejte láhve chladit. Vaječný koňak potřebuje odležet, a to nejméně po dobu čtrnácti dnů. Je tedy dobré s jeho přípravou začít na začátku adventu, abyste se mohli z něho těšit o vánočních svátcích. Kdo z nás by však vydržel, když by věděl, že ve sklepě, či na balkoně se mu chladí taková laskomina. Na vaječném koňaku si můžete pochutnat ihned po vychlazení, ale nejlepší je rozležený po pár dnech.
Vaječný koňak po americku (egg nog) - nealko
SUROVINY
250 ml mléka
250 ml smetany s 12 % tuku
2 muškátové oříšky, rozčtvrcené
špetku tohoto koření nastrouhaného na ozdobu
4 žloutky
6 lžic moučkového cukru
POSTUP
1. UVAŘTE KRÉM Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přiveďte k varu. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem, přilijte horké mléko a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Pozor - směs se nesmí vařit! (Elegantním řešením je vodní lázeň: postavte rendlík do kastrolu s vodou.) 2. NECHTE VYCHLADIT Vyjměte čtvrtky muškátového oříšku. Krém buď přelijte do lahve a dejte vychladit, nebo ho podávejte horký.. 3. OZDOBTE OŘÍŠKEM Egg nog nalévejte do nižších širokých sklenic a zdobte strouhaným muškátovým oříškem Hostům nabídněte štamprli alkoholu (whisky, rum, koňak...), aby si každý mohl pití vylepšit podle vlastní chuti.
Vaječný koňak
Domácí likér z rumu, slazeného a neslazeného kondenzovaného mléka, cukru a vaječných žloutků.
4 ks žloutky
1 ks slazeného kondenzovaného mléka (malá plechovka)
1 ks neslazeného kondenzovaného mléka
1 ks vanilkového cukru
500 ml rumu (brandy, vodky)
1. Dobře rozmixujeme obě mléka, žloutky a cukr
2. Mléčnou směs smícháme s rumem
3. Nalijeme do lahví a dobře uzavřeme, skladujeme v chladnu.