Z černého bezu

Ochucený sirup z plodů bezu černého

1 litr bezinek rozdrtíme v třílitrové láhvi a doplníme 1,5 litrem vody. Necháme stát zakryté 24 hodin.

Potom přecedíme (nejlépe přes pláténko) do nepoškozené smaltované nádoby a uvedeme do varu.

Bezinky si také můžeme nasušit, vařit z nich čaj, nebo je jíst jen tak.
Do vařící šťávy přidáme 1 kg cukru. Pro chuť můžeme přidat půl lžičky fenyklu, anýzu, koriandru či badyánu.

Vaříme do zhoustnutí a sbíráme pěnu, potom odstavíme, přidáme ještě trošku citronové šťávy a horké lijeme do láhve.

Užíváme nalačno jednu polévkovou lžíci jednou či dvakrát denně.

 

Šťáva z bezinek 1

1 l čistých, zralých plodů
0,5 litr vody
0,5 kg cukr,
1 sáček vanilkového cukru
rumovou tresť či trochu rumu

Postup:

Plody svaříme s vodou a procedíme.
Přidáme cukr, chvilku povaříme, poté přidáme vanilku a rumovou tresť.
Šťávu je možné zajímavě dochutit lžící rozpuštěné instantní kávy, případně i jiným alkoholem.

Šťáva z bezinek 2

2ks skořice
2,5 kg bezinky
8 ks hřebíček
2 l vody
2 dkg kyseliny citronové
80 dkg cukr krystal

Postup:

Pravé bezinky umeleme na strojku. Vařící vodu smícháme s kyselinou citronovou a necháme stát 24 hodin. Poté k vodě a bezinkám přidáme skořici a hřebíček a asi 15 minut vaříme, sbíráme vzniklou pěnu. Na 1 kg šťávy přidáme 80 dkg cukru a znovu 10 minut vaříme. Ještě teplé plníme do lahví, které pevně uzavřeme. Takto připravená bezinková šťáva vydrží v lahvích i několik let.

Hopsinková šťáva

Chutná šťáva z plodů bezu, cukru a koření.
2,5 kg odstopkovaných bezinek
800 g cukru krystal
2 ks hřebíčku
1 ks celé skořice
  kousek vanilky


1. Plody vylisujeme na mlýnku na šťávu
2. Ke šťávě přidáme vanilku, hřebíček, skořici a vaříme asi 15 minut
3. Poté přimícháme cukr a svaříme dalších 15 minut
4. Necháme vychladnout a stočíme do čistých sklenic
5. Uchováváme v chladu a temnu.