Livance babičiny

  Lívance podle našich babiček

Lívance podle receptu z minulého století, jak je připravovaly naše
babičky. Jedná se o variantu kynutých lívanců usmažených na sádle
dozlatova, servírovaných potřených marmeládou a ozdobených tvarohem
a ušlehanou smetanou.

250 g  polohrubé mouky
0,5 l  mléka
1/4 ks  kostky droždí
1 ks  vejce

 cukr

 sádlo

 sůl

 Ostatní:

 marmeldáda, tvaroh a ušlehaná smetana

1. Z vlažného mléka, kousku droždí a cukru uděláme kvásek, necháme ho vzejít
2. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a nalijeme vlažné
mléko v kterém jsme rozmíchali vejce a špetku soli, vše promícháme,
přidáme kvásek, opět promícháme, až vznikne řídké těsto, které dáme
stranou a necháme 30 minut vykynout
3. Lívanečník vymastíme sádlem, naléváme těsto z kterého smažíme
jednotlivé lívance a to z obou stran
4. Hotové lívance potřeme marmeládou, posypeme tvarohem a ozdobíme
kopečkem smetany