Výborný

Výborný domácí kečup z čerstvých, voňavých ingrediencí, který vám bude opravdu chutnat!

(Podle Jamieho Olivera)

Postup

Po vyzkoušení už nebudete kečup nikdy kupovat ;o)

Cibule nasekáme nadrobno a smažíme asi 15 minut. Mezitím si rozdrtíme v hmoždíři fenykl, koriandr a hřebíček, nasekáme zázvor, oloupeme a připravíme (přimáčkneme ke stolu dlaní) česnek, nasekáme chilli papričky (mnžství a sílu podle chuti) pepř a sůl. Vše vhodíme do cibulky usmažené dohněda a krátce prohřejeme, až to zavoní.

Přidáme rajčata nasekaná na větší kousky (já neloupu, nakonci stejně pasírujeme) a konzervu sterilovaných rajčat, dále vmícháme pouze nať ze svazku bazalky (lístky přidáme těsně před koncem), pak přidáme cukr a vinný ocet.

Asi 40 minut provaříme a přihodíme nasekané listy bazalky, která nám kečup nádherně provoní! Celý obsah hrnce rozmixujeme a propasírujeme do mísy.

Pokud chceme kečup uložit na delší dobu než asi 1–2 týdny v lednici, můžeme ho snadno „zavařit“ tak, že omyté sklenice a víčka ohřejeme v troubě asi na 100°C, vyndáme a naplníme kečupem až po okraj. Uzavřeme a dáme vychladit. Takhle mi vydržel v lednici přes měsíc, déle nikdy dávka u nás nevydržela :-)

Dá se samozřejmně přiostřit nebo přisladit, vše záleží na konkrétních chutích každého.